note NL
8.12.2019
Filmmagie 700

Begin december verscheen het zevenhonderdste nummer van het maandelijkse tijdschrift Filmmagie. Het is een editie geworden met een speciale cover en vormgeving op een dikkere papiersoort. Filmmagie grijpt haar verjaardag aan om de zevende kunst tegen het licht te houden door filmmakers en andere kunstenaars te polsen naar hun visie op de toekomst van het medium. Cineasten als Bülent Öztürk, Sarah Vanagt, Imge & Sine Özbilge, Robbe De Hert en Ellen Vermeulen blikken vooruit, net als kunstenaars uit de andere disciplines, onder wie tekenaar Rinus Van de Velde, architect Leo Van Broeck, theatermaker Aminata Demba, schilder Michaël Borremans, kunstenaar Laure Prouvost, muzikant Judith Hoorens en schrijver Matthijs de Ridder. De volledige inhoudstafel van Filmmagie 700 vind je hier.

Het onafhankelijke, kritische filmtijdschrift Filmmagie verschijnt al onafgebroken sinds januari 1956 (toen nog Film en televisie). Daarmee bekleedt het een plaats tussen de zeven oudste filmtijdschriften ter wereld: Variety (1905), American Cinematographer (1920), Sight & Sound (1932), Filmcritica (1950), Cahiers du cinéma (1951) en Positif (1952). Op de website wordt teruggeblikt aan de hand van een reeks iconische covers uit de geschiedenis van het tijdschrift.

Filmmagie en Sabzian verzorgen samen de rubriek ‘Prisma’, een reeks korte reflecties over cinema. Elke maand kiest Filmmagie één Prisma voor het tijdschrift. De eerste verscheen in het januarinummer van 2017. Een overzicht van alle Prisma's (37 ondertussen) vind je hier.

Bestel deze speciale editie met een mailtje naar info@filmmagie.be. Een nummer kost 7 euro. De verzending is gratis. Je kan ook makkelijk online abonneren voor het nieuwe jaar (65 euro). Studenten en leden van acteur.be genieten het voordeeltarief van 50 euro.

Filmmagie700