note NL
30.08.2021
SHHH Filmfestival

In het weekend van 3 en 4 september 2021 vindt in Oostende voor de derde keer het stille filmfestival SHHH plaats. Het programma van het festival bevat onder andere een retrospectieve van de analoge films van Marcel Broodthaers, een tentoonstellingsparcours langs een bunker, een schip, een strandcabine en andere plekken, op het raakvlak van film en beeldende kunst, met werk van onder meer Turner Prize-winnaar Simon Starling, een openbare strandvertoning van Nanook of the North van Robert Flaherty en van La belle dame sans merci van Germaine Dulac, een film die 100 jaar geleden al voor opschudding zorgde in Oostende. De meeste films worden op 35mm of 16mm vertoond.

Centraal in deze derde editie staat Jacques Ledoux, bezieler van de Brusselse CINEMATEK en één van de belangrijkste figuren voor film in het na-oorlogse België. Nanook of the North was overigens één van de eerste films die Jacques Ledoux conserveerde. Hij had de film immers aangetroffen in het klooster waar hij onderdook, nadat hij tijdens de oorlog ontsnapt was uit de trein die hem naar een kamp moest brengen. Eric de Kuyper zal voorafgaand aan de film dieper ingaan op het leven van Jacques Ledoux, en op diens betekenis voor het Belgische filmlandschap. Er is ook een groepstentoonstelling en filmprogramma rond EXPRMNTL, het wereldberoemde festival voor experimentele film dat Ledoux in de wintermaanden organiseerde in Knokke, onder meer met werk van Marcel Broodthaers, Tony Conrad, Philippe Van Snick, Paul Sharits, Boris Lehman en Eric Andersen.

Verder biedt het festival een inkijk in het werk van de Oostenrijkse experimentele filmmaakster Antoinette Zwirchmayr en andere cineasten die haar inspireren. Er zijn ook twee stille films te zien van de Finse Juho Kuosmanen die dit jaar de Grand Prix kreeg in Cannes. In de stad zijn er op verschillende locaties installaties te ontdekken van Simon Starling, Erien Withouck en Antoinette Zwirchmayr. Kinderen kunnen een workshop analoge film volgen in Mu.ZEE.

Meer informatie vindt u op de website van Monokino.