Café Lumière: An Homage to Cinema

Café Lumière: An Homage to Cinema is een nieuwe cinefiele website gelanceerd door filmonderzoekers Ive Verdoodt en Tim Deschaumes. De website wil vluchtige kijkervaringen een meer bestendig karakter geven en bij uitstek filmische momenten vieren. De naam van de website is geïnspireerd door Café Lumière: An Homage to Yasujiro Ozu, de film die de Taiwanese regisseur Hou Hsiao-hsien honderd jaar na Ozu Yasujiro’s geboorte draaide.

Het uitgangspunt van de teksten zijn doorgaans één of meerdere memorabele beelden. De stukjes in handpalmformaat bieden de kans om een waardevolle film te (her)ontdekken of een fascinerend beeld te verkennen. De website presenteert de verzameling filmimpressies op een dynamische tijdlijn, verrijkt met aanvullende stills in een fotogalerij, een korte clip van de scène of sequentie die centraal staat in de tekst, andere informatieve artikels en video-essays of andere aanvullende bronnen. De site biedt ook informatie over de beschikbaarheid van de film op dvd, Blu-ray of streaming platforms en een bibliografische referentie.

Sommige van de teksten zijn eerder verschenen in publicaties als De Geus, Filmmagie en Sabzian, terwijl langere essays over bepaalde films of regisseurs zijn gepubliceerd in Offscreen, Photogénie en Rekto:Verso. De makers van de website streven ernaar regelmatig nieuwe items op de tijdlijn te publiceren en zo een subjectieve maar waardevolle filmgeschiedenis op te bouwen.

Letter from an Unkown Woman (Max Ophüls, 1948)

NEWS
06.03.2023
NL
Sabzian's seasonal roundup of recently published and forthcoming film publications.
Each month, Sabzian lists upcoming Belgian premieres, releases and festivals.