Filmvoorstelling Sometimes One Hour, Sometimes Three Hours

In samenwerking met Een Hart Voor Vluchtelingen toont S.M.A.K. de film Sometimes one hour, sometimes three hours van KASK-student Maaike Jaspers. Daarin vertellen Palestijnen Khalil en Mohammed hun verhaal aan de hand van kaarten. Van 22 april tot 14 mei is de film te zien in de Barco zaal van het S.M.A.K. te Gent.

“Ik ben nooit in Palestina geweest. Ik heb er alleen naar gescrold, vertrekkend vanuit België. Met een slecht gevoel voor schaal, en een bevooroordeeld kompas, vraag ik mij af: wat zit er verborgen in de instrumenten die ik gebruik om te navigeren? Khalil en Mohammed geven me enkele oriëntatiepunten. Door het tekenen van kaarten reconstrueren ze de plaatsen van hun vroegere leven in Palestina en de geografische omstandigheden van hun vriendschap. Sporen die allesbehalve stippellijnen zijn op Google Maps.

Google maps is in mijn leven een belangrijke instrument om mij te oriënteren. Het geeft mij een geruststellend gevoel van overzicht, een gevoel dat in strijd staat met de werkelijkheid. Want in de constructie van die kaarten spelen vele parameters een rol. Binnen het ‘overzicht’ zijn er vele onzichtbaarheden. Ook Google maps is niet neutraal.” – Maaike Jaspers

Meer informatie hier.

Sometimes One Hour, Sometimes Three Hours (Maaike Jaspers, 2023)

NEWS
19.04.2023
NL
Sabzian's seasonal roundup of recently published and forthcoming film publications.
Each month, Sabzian lists upcoming Belgian premieres, releases and festivals.