Welkom op de nieuwe website van Sabzian!

Volgend jaar viert Sabzian haar tiende verjaardag. Met trots trappen we het volgende decennium af met een volledig nieuwe website. Het eerste en belangrijkste doel van dit volledig nieuwe ontwerp is om het groeiende archief zichtbaarder en toegankelijker te maken, niet in het minst door een aantal nieuwe functies zoals de Film Index, Issues, Collections, Screening Room, Audio Room en een verder uitgewerkte zoekfunctie.

Tien jaar Sabzian vraagt om retrospectie, maar vooral om een blik vooruit. Sabzian werd in 2014 opgericht door een groep Belgische filmmakers vanuit de overtuiging dat reflectie en kritiek, schrijven en spreken over film, onlosmakelijk verbonden zijn met de filmkunst en de praktijk van het filmmaken. Sabzian is vandaag uitgegroeid tot een brede filmorganisatie met een hele waaier aan online en offline activiteiten. We zijn dan ook verheugd dat onze traditie van de State of Cinema vandaag is uitgegroeid tot een belangrijk nationaal en internationaal cinefiel evenement en dat we dit jaar de Franse filmmaker Alice Diop mogen verwelkomen. We hopen jullie in grote getalen te mogen verwelkomen!

Met uitzondering van de gedrukte publicaties zijn alle teksten en informatie gratis toegankelijk. Het platform steunt op het werk van een groep vrijwilligers, hoofdzakelijk filmmakers die veel tijd steken in de ontwikkeling en het onderhoud van de website en de inhoud ervan. Als je ons werk waardeert, overweeg dan een schenking.

Rangha [The Colours] (Abbas Kiarostami, 1976)

Nieuwe functies op de website

De Film Index presenteert Sabzian’s groeiende database van Film Pages. Elke Film Page is een plakboek van referenties, citaten en leessuggesties. Dit archief is nu eindelijk raadpleegbaar en doorzoekbaar.

Issues zijn compilaties van teksten en vertalingen met betrekking tot een specifieke regisseur, film of thema. Meer occasionele compilaties van teksten en Film Pages zijn ondergebracht bij Collections. De komende weken zullen we regelmatig nieuwe Collections publiceren.

In onze News-sectie bieden we nu ook een overzicht van alle vorige New Book Releases en de maandelijkse Belgian Premieres & Festivals.

In de Screening Room presenteert Sabzian af en toe online screenings van films, wereldwijd beschikbaar voor een korte periode. Films en video’s van inleidingen, lezingen en gesprekken die permanent beschikbaar blijven, zijn hier ook te vinden. Ons audio-aanbod, zoals afleveringen van de Bandwagon, onze onregelmatige serie filmgerelateerde mixen, is te vinden in de Audio Room.

Onze occasionele cinefiele publicaties bij vertoningen, evenementen en retrospectieven kunnen nu ook online besteld worden.

Bestaande elementen zoals Texts, Agenda en onze zoekfunctie werden verder uitgewerkt en gespecificeerd om hun werking handiger en toegankelijker te maken. Ook de Auteur- en Regisseur- pagina’s werden verder ontwikkeld en aan elkaar gekoppeld.
 

NEWS
14.11.2023
NL EN
Sabzian's seasonal roundup of recently published and forthcoming film publications.
Each month, Sabzian lists upcoming Belgian premieres, releases and festivals.