Die Büchse der Pandora

Die Büchse der Pandora

Die Büchse der Pandora follows the downward spiral of the fiery, brash, yet innocent showgirl Lulu, whose sexual vivacity has a devastating effect on everyone she comes in contact with.

EN

“I was simply playing myself, which is the hardest thing in the world to do – if you know that it’s hard. I didn’t, so it seemed easy. I had nothing to unlearn.”

Louise Brooks1

 

Those who have seen her [Louise Brooks] can never forget her. She is the modern actress par excellence because, like the statues of antiquity she is outside of time. (…) She is the intelligence of the cinematographic process, she is the most perfect incarnation of photogenie; she embodies in herself all that the cinema rediscovered in its last years of silence: complete naturalness and complete simplicity.

Henri Langlois2

  • 1Quoted in Kenneth Tynan, Show People (New York: Simon and Schuster, 1979), 294.
  • 2Quoted in James Card, “the ‘intense isolation’ of Louise Brooks,” Sight and Sound 27, no.5 (1958): 241.

NL

“Sprankelende, parelende Louise Brooks. Haar ongrijpbare en onbegrijpelijke plaats in het cinematografisch dispositief heeft alles te maken met de manier waarop ze de machtsverhouding binnen het dispositief verstoort. De machtsverhouding tussen actrice en camera zit normaal zo in elkaar dat beide partijen zich in wederzijdse afhankelijkheid en bewondering optillen tot glamour. Brooks daarentegen gaat niet op dat machtsspel in, ze negeert het gewoon. Ze steunt niet op de mogelijkheden van de camera, waardoor ze ieder moment het risico van de mislukking loopt. Ze verbrandt telkens alle bruggen achter zich als een onverantwoordelijke avonturierster die juist binnen het systeem van radicale afhankelijkheid een radicale autonomie realiseert. De luciditeit van de klassieke stars staat dat avontuur in de weg. Zelfdestructie is de inzet van haar spel. De schrik voor en de idolatrie van Brooks hebben alles te maken met de risico’s die ze neemt.”

Dirk Lauwaert1

screening
KASKcinema, Ghent