Sabzian viert tiende verjaardag!

Op 9 oktober viert Sabzian haar tiende verjaardag. Wat begon als een bescheiden platform voor filmkritiek en cinefiel debat, is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een toonaangevend medium dat nationaal én internationaal weerklank vindt. Sabzian, opgericht in 2014 door Belgische filmmakers, biedt diepgaande en veelzijdige reflecties op hedendaagse filmcultuur en slaat een brug tussen nationale en internationale cinefilie, tussen verleden en heden, en tussen individuele en collectieve verbeelding. Wie van film houdt en, voorbij louter ontspanning, het verleden, heden en toekomst ervan wil verkennen, vindt in Sabzian een betrouwbare gids ter oriëntatie in het actuele landschap van bioscoop, festival en streamingsite. Sabzian neemt het denken over cinema ernstig, weg van geprojecteerde zekerheden, als een voortdurende geschiedenis van vormen en verhalen, om het spectrum aan toekomsten van de filmkunst onophoudelijk en eindeloos te verbreden.

Met meer dan 900 gepubliceerde artikels, geschreven door een diverse groep van auteurs en medewerkers, heeft Sabzian een solide reputatie opgebouwd als collectief dat zowel cineasten, critici als filmliefhebbers samenbrengt. Sabzian publiceert teksten, interviews, Issues, Collections, vertaalt teksten, bouwt aan een databank van Film Pages, stelt een Agenda samen, publiceert nieuwsberichten, organiseert evenementen en filmvertoningen – zowel offline als online, geeft publicaties uit,…

Om dit jubileum in stijl te vieren, organiseert Sabzian dit najaar een reeks vertoningen en evenementen in samenwerking met verschillende partners. Van half oktober tot februari loopt in CINEMATEK een retrospectieve van het werk van de Nederlandse documentairemaker Johan van der Keuken. In november staan er twee vertoningen gepland in Cinema RITCS en KASKcinema van de vroege kortfilms van de Iraanse meester Abbas Kiarostami. We sluiten het cinefiele jaar af in Bozar in december met een nieuwe editie van de State of Cinema, waarbij de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa onze eregast zal zijn.

Tot slot willen we iedereen bedanken die Sabzian de afgelopen jaren mogelijk heeft gemaakt: alle auteurs, medewerkers, vrijwilligers, studenten, gasten, donateurs, partners en subsidiënten. De kritieken, essays en gesprekken die op het platform verschijnen, resoneren niet alleen binnen België, maar ook ver daarbuiten. Deze tiende verjaardag is ook een eerbetoon aan het collectieve werk dat Sabzian sinds zijn oprichting heeft vormgegeven. We nodigen pers en publiek van harte uit om dit jubileum samen met ons te vieren.

*

Ter gelegenheid van Sabzians tiende verjaardag is Un chant d’amour (1950) van Jean Genet 24 uur te zien in onze Screening Room op woensdag 9 oktober vanaf 12u00 (MET). In dit voyeuristische beeldgedicht zitten gevangenen opgesloten in hun cel en in hun homo-erotische fantasieën. De film werd pas halverwege de jaren zeventig voor het publiek toegankelijk. De circulatie ervan beperkte zich voornamelijk tot kringen van erotische en pornografische filmverzamelaars, en de experimentele filmwereld. Jonas Mekas werd zelfs gearresteerd en geslagen door de Amerikaanse politie omdat hij de film vertoonde. Michael Koresky schrijft: “Deze stille zwart-wit kortfilm uit 1950 wordt te vaak herinnerd vanwege de schandalen en rechtszaken en te weinig om zijn artistieke waarde, om de tederheid, angst en sensualiteit die het overbrengt zonder één gesproken woord.”

NEWS
02.10.2024
NL FR EN
Sabzian's seasonal roundup of recently published and forthcoming film publications.
Each month, Sabzian lists upcoming Belgian premieres, releases and festivals.