Films byTexts by 1983
Article NL
26.09.2018

Verloren aan het einde van de wereld, in gezelschap van mijn brutale honden op mijn eiland Sal, herinner ik mij die januarimaand in Tokio, of ik herinner me eerder de beelden die ik heb gefilmd in die januarimaand in Tokio. Ze hebben nu de plaats ingenomen van mijn herinnering, ze zijn mijn herinnering. Ik vraag me af hoe mensen die niet filmen, niet fotograferen, geen video’s opnemen, zich herinneren. Hoe slaagde de mensheid er vroeger in zich te herinneren ...

FILM
Anne-Marie Miéville, 1983, 7’

“Before being a short film, How Can I Love by Anne-Marie Miéville is cinema – and a personal kind of cinema at that. It goes straight to the essence, without frills, and (something quite rare for a first fiction film) without any self-protection.

screening
Robert Bresson, 1983
Tue 6 Feb 2018, 20:30
KASKcinema, Ghent
PART OF
FILM
Robert Bresson, 1983, 85’

“Is it for singing always the same song that the nightingale is so admired?”

Robert Bresson, Notes on the Cinematographer1

FILM
Lizzie Borden, 1983, 85’

“I made the film because it seemed that people now were either completely cynical about the effectiveness of any kind of political process, or burned out and caught without any kind of language.

ARTICLE NL
20.01.2016

Ergens zegt ze ook ‘il faut mettre en scène la vie’, wat op een dubbele manier begrepen kan worden. Dat je je in de film niet moet laten beetnemen door de spontane registratie en reproduktie van de werkelijkheid. Dat je dus moet ensceneren, vormgeven. Maar ook: dat het leven zoals het is, niet bevredigend is, en dat je het moet proberen te hervormen, te herformuleren. Je moet het leven ensceneren; je moet het leven ensceneren.