Lucebert, tijd en afscheid

Lucebert, tijd en afscheid
Lucebert, Time and Farewell

Personal cinematographic trilogy with which the filmmaker bids farewell to his recently deceased friend and artist-colleague Lucebert. The trilogy comprises three short films: Lucebert, Poet-Painter (1962), A Film for Lucebert (1967), and If You Know Where I Am, Try and Find Me (1994).

 

“Lucebert, het is bekend dat je vanuit overvloed creëert. Maar al hang ik geen theorie van het tekort aan, er duikt toch een merkwaardige samenhang voor me op: de luchtmens die nooit vliegt, de showman die het liefst lekker thuis zit te werken en, niet te vergeten, de kleurenblinde colorist. Zou die zo christelijke gedachte van het tekort voorlopig nog onoverwinnelijk zijn? Zodat je uit het gebrek de overvloed schept en uit de overvloed de synthese, de nooit aflatende tautologie van het zijnde, waarbinnen we allemaal met hetzelfde voetje vóórstaan, het bonte mengsel van al het denkbare dat onmiddellijk verwatert – alleen een peinzend oog blijft achter, met een blik van herkenning.”

Johan van der Keuken1

  • 1Johan van der Keuken, Bewogen Beelden. Films, foto’s, teksten uit de wereld van een kleine zelfstandige (Breda: De Geus, 2001) 58.
FILM PAGE
UPDATED ON 10.02.2020